Labelterreinen

Labelterreinen

Kampeerterreinen

http://www.labelterreinen.nl

Kamperen op zijn scouts? Dat kan op de ruim twintig Scouting Labelterreinen. Deze kampeerterreinen worden door scouts beheerd en liggen op de mooiste plekjes in Nederland. Voor scouts, door scouts. Scouts kamperen dus op ‘eigen’ terrein.

 

Wat is het label?

'Scouting Labelterrein' is het keurmerk van Scouting Nederland voor Scoutingkampeerterreinen. De terreinen die Labelterrein zijn, voldoen aan de eisen die Scouting Nederland stelt aan een labelterrein. Voldoende ruimte, ontmoeting, mogelijkheden voor het Scoutingspel, toegankelijke natuur in de omgeving; het zijn een paar van de eisen die Scouting Nederland aan het keurmerk verbindt.

Kamperen

Op een Labelterrein kan iedere scout uit binnen- of buitenland terecht om te kamperen en dan bedoelen we écht kamperen. Je kunt kamperen met je groep, of in kleiner verband. Sommige terreinen beschikken ook over groepsaccommodaties, zodat je ook met de jongere speltakken op kamp kunt.

Andere scouts

Op een Scouting Labelterrein ontmoet je kampeerders die hetzelfde zoeken als jij: de mogelijkheid om op zijn scouts te kamperen. Op Labelterreinen heb je genoeg privacy, maar kun je ook andere groepen ontmoeten. Overleg of je samen een kampvuur kunt houden, speel samen een avondspel of wissel speurtochten uit.

Activiteiten

Met de Scoutingfaciliteiten is het ook dik in orde. Over het algemeen mag je stoken en een kampvuur maken. In de omgeving is voldoende vrij toegankelijke natuur. De meeste terreinen beschikken over pionierhout en ander Scoutingmateriaal en ruimte voor sport en spel hebben alle terreinen. Op een aantal labelterreinen vind je zelfs een ScoutShop met een bescheiden assortiment. Kampstaf is aanwezig die je tips geven voor excursies, hikeroutes, wandel-, fiets- of speurtochten. Ook klussen in het bos behoort soms tot de mogelijkheden.

Kamperen voor niet-scouts

Een aantal terreinen verwelkomen ook niet-scouts en Scoutingfamilies. Veel terreinen zijn namelijk ook zeer geschikt voor scholen of andere organisaties met een educatieve doelstelling. Kijk voor meer informatie op de sites van de terreinen zelf.

Karakter

Een Scouting Labelterrein biedt de mogelijkheden voor scouts om op een voor Scouting karakteristieke wijze te kamperen. Dat betekend: slapen in tenten, koken op vuur, kortom op zijn scouts kunnen kamperen. De beheerders onderschrijven hiermee de doelstellingen van Scouting Nederland.

Basisvoorzieningen

Elk terrein beschikt over een aantal basisvoorzieningen, bijvoorbeeld de mogelijkheid om andere scouts te ontmoeten of het aanwezig zijn van voldoende sanitaire voorzieningen. Hoe dit is ingericht verschilt per terrein. Sommige terreinen hebben toiletten, bij anderen moet je een ouderwetse hudo graven.

Wettelijk kader en veiligheid

Bij inrichting en beheer van het terrein wordt voldaan aan wettelijke eisen of er wordt aan gewerkt om hieraan te kunnen voldoen. Denk hierbij aan de controle van het drinkwater, of de verwerking van het afval op een deugdelijke manier

Beheer

Een bestuur/beheerteam/beheerder is verantwoordelijk voor een goed beheer en bestuur van het Scouting Labelterrein waarbij ook continuïteit wordt gewaarborgd. De beheerders kunnen de gasten helpen met allerhande vragen over het terrein en over de omgeving.

Samenwerking

De Labelterreinen werken samen om te zorgen dat het keurmerk zijn waarde behoudt, daarnaast komen zij samen om informatie uit te wisselen. Op die manier kunnen de terreinen van elkaar profiteren.